Můj účet
Přepnout menu
Únava očí: Tipy na prevenci a zmírnění příznaků

Únava očí: Tipy na prevenci a zmírnění příznaků

Celý život vidíte jako ostříž, ale i přesto občas cítíte potřebu své oči na chvilku zavřít a nechat odpočinout? Máte pocit, že jsou vaše oči někdy sušší a nevědomky si je mnete? Nebojte se, tyto nepříjemné stavy nemusí hned znamenat poškození zraku. Vaše oči jsou prostě jen unavené! V tomto článku vám odhalíme tipy, jak únavě a diskomfortu očí předcházet a preventivně pečovat o jejich zdraví.

CO ZPŮSOBUJE ÚNAVU OČÍ A JAK JÍ PŘEDCHÁZET?

1. PŘÍLIŠ DLOUHO KOUKÁTE NA OBRAZOVKU MOBILU, MONITORU, TV

Stává se vám často, že při delší práci na počítači nebo intenzivním koukání do mobilu máte pocit unavených a suchých očí? Není to náhoda! Je prokázáno, že dlouhým a upřeným sledováním obrazovky se frekvence vašeho mrkání zpomalí až o 40 %! Mrkání očí je přitom způsob, jak oko získává potřebnou vlhkost. Při zpomalení mrkání jsou tak vaše oči sušší a vy tento diskomfort okamžitě ucítíte. 

Jak nepříjemným pocitům předejít?

Při delším sledování obrazovky je důležité se čas od času podívat do dálky a zamrkat si. Pokud na to při soustředěné práci na počítači nejste schopni myslet, zkuste si nastavit pravidelnou notifikaci na mobil, která vám mrkání očí připomene.

2. ŠPATNÉ OSVĚTLENÍ

Výrazné změny osvětlení v kanceláři a na místech, kde se často pohybujete, může také klást nepřiměřené nároky na vaše oči. Osvětlení místnosti proto udržujte přibližně stejné, jako je jas obrazovky vašeho počítače - ne výrazně jasnější nebo slabší.

Snažte se také vyhnout dlouhým večerům stráveným ve tmě u přesvícené obrazovky mobilu nebo počítače. Pokud se bez mobilu v posteli neobejdete, snažte se ho mít v dostatečné vzdálenosti od očí a určitě si zapněte speciální režim jasu obrazovky.

3. NEKVALITNÍ SLUNEČNÍ BRÝLE

Sluneční brýle už dávno nejsou pouhým módním doplňkem, ale zajišťují dostatečnou ochranu vašich očí před stále nebezpečnějším UV zářením. Pokud sluneční brýle nenosíte nebo nosíte brýle s nedostatečným UV filtrem, riskujete nejen zrakovou únavu, ale také zdravotní potíže.

Dbejte proto na výběr kvalitních slunečních skel, které nepropouští UVA ani UVB záření. Pokud již nosíte dioptrické brýle, jsou pro vás vhodná sluneční dioptrická skla, která vám umožní vidět skvěle i ve slunečních brýlích!

Mrkněte se na naši online nabídku, kde si můžete vybrat kvalitní značkové sluneční brýle i sluneční brýle s dioptrickými skly. To vše online i v kamenné optice Easy Optic.

4. VAŠE OČI POTŘEBUJÍ DIOPTRICKÉ BRÝLE

Večer za volantem vidíte rozmazaně? V kině mhouříte oči, abyste si vůbec přečetli titulky? Pokud tyto nepříjemnosti stále připisujete pouze únavě očí, zpozorněte!  Může jít o zrakovou únavu, v mnoha případech ale jde o zhoršení zraku.

Neodkládejte proto návštěvu zkušeného optometristy nebo očního lékaře a předejděte tak dalšímu zhoršování. A nebojte se nasazení dioptrických brýlí, v dnešní době vám dioptrické brýle mohou na skvělém vzhledu jen přidat!

V oční optice Easy Optic v Praze vám nabízíme profesionální oční vyšetření, při kterém vám oči zkontrolujeme, popřípadě navrhneme dioptrické brýle, se kterými budete jak skvěle vidět, tak i skvěle vypadat.

Dobře vidět. Dobře vypadat. Easy.

 

Chcete zakoupit pouze obruby nebo také skla?
Chcete zakoupit pouze brýle nebo brýle včetně dioptických čoček?